Halaman

apesal

Followers

Rabu, 22 Ogos 2012

Cara menukar + menambah font ke samsung CORBY2

Salam, heh. Macam tiba tiba pulak aku buat tutorial pasal henpon ni. Disebabkan ade orang bertanya, aku buat la satu entri bagi memudahkan pengguna pengguna henpon corby2 menukar font dalam henpon masing masing yang bosan tu. Ade je kalau google, tapi in english la, so aku buat in bm, mudah. Lagipun kalau buat dalam blog, boleh isi screenshot. Senang nak paham :)

Model ni leceh dan cerewet. Aku pun menyesal beli sebenarnye. Haha. Tapi bile lame lame, dah kasi mantap, rase sayang pulak nak jual. Hoho. Ok, sebelum aku merepek panjang, baik kite mulakan tutorial. Sape sape yang ade henpon macam ni boleh la menumpukan perhatian, dan bagi sesape yang rase entri ni takde kene mengene, sila lawat entri entri yang lain ye. Haha.

Sebelum tu, layan screenshot dulu :)

sms


opmin tidak terkecuali

Chelsea tu tak tersabit ye, tengok tab bawah tu je :)


Ok, dah boleh start? Benda benda yang diperlukan:

TK File Explorer (TKFE) (link)
Benda ni akan beri korang akses sistem tersembunyi samsung corby2.

Font
Ape ape saje font yang korang nak, asalkan dalam format TTF. Takde font lawa? Cari kat dafont.com pun banyak. Amaran: Kalau boleh font yang nak digunakan hendaklah bawah 100kb, Kalau berat, pun boleh, tapi nanti henpon pun slow la

USB cable.

Samsung USB driver (link)
Download benda ni dulu. Lepas dah download, install, restart PC.

Cara cara install font dalam henpon corby2:
Suka diingatkan sekali lagi, sila ikut step by step kalau nak benda ni jadi, dan guna font under 100kb, under 50kb lagi bagus untuk mengelakkan henpon anda problem.

1. Open TKFE version 2.4 (link download dah bagi kat atas)
2. Sambung henpon dengan USB cable ke laptop
3. Cari number port dan sambung.

Tak faham step nombor 3? Macam ni caranya. Sila baca betul betul. Klik Windows logo + R. Bukan ctrl + R. Tapi. Windows logo + R. Taip devmgmt.msc, tekan enter. Lepas tu, klik modems, right klik pada Samsung Mobile USB Modem macam dalam gambar bawah ni. Pilih Properties, Modem, tengok port number.

Klik untuk lebih jelas


Klik untuk lebih jelas


So, sekarang korang dah makin dekat dengan kejayaan dah ni.

4. Kembali pada TKFE korang, klik pada Setting. Masukkan no port korang, klik enter. Amaran: No port masing masing lain lain. So, jangan cuba lah no COM43 macam dalam gambar ni, kompem tak jadi. Nak taknak kena pakai no port korang sendiri jugak.



5. Here we go, klik connect.



Lepas klik connect, benda bawah ni korang sepatutnya nampak. Kalau tak nampak, salah step la tu. 

Double klik AppEx, korang akan jumpa folder bernama Sys, SysDefault dan User.
Dobule klik User, korang akan jumpa folder bernama Font, Java, Widget.
Double klik Font. Double klik Download. Korang akan tengok folder Download tu kosong.

Klik untuk besarkan

Kan TKFE ni ade due bahagian kan. Bahagian atas tu laptop korang, bahagian bawah tu henpon corby kesayangan korang. Hehehe. Korang copy siap siap font korang tadi tu kat tempat yang mudah jumpa. Contohnya copy masuk dalam local disk D ke, C ke, sukahati korang lah.




6. Korang double klik font korang dari bahagian atas tu, nanti die terus install masuk dalam folder Download tu. Nota agak penting: Bila korang install font berat melebihi 100kb, 2mb ke, proses install akan tersangkut. Jangan bimbang, itu normal. Jangan usik ape ape kalau taknak mencari nahas. Biarkan saje sampai siap sendiri. Sebenarnya proses installing masih berjalan. Ingat! Jangan klik ape ape kalau tersangkut!




7. Bila proses muat turun font dah siap, korang akan nampak font tu dah berada dalam folder Download. Klik Disconnect. Restart henpon korang, apply font baru, Done!



Nota tak penting: 

Ade orang kate, maksima install due font je kalau taknak font berat. Aku pakai font ringan ringan (under 70kb) boleh je masuk 3-4 font sekaligus. 

Tak semua font boleh fit in dalam corby 2, korang kena try and error. Kalau tak muat, kecik, delete pastu buat lagi sekali la.

Kalau nak delete font dari henpon, tak perlu delete dari TKFE, kompem tak boleh. Caranya ialah gi kat Setting henpon korang > Display and Light > Font type > Klik 3 titik kat tengah tu > Delete.

Font yang cantik dan ringan: 

Fingerlinger (tapi ade certain simbol die tak dapat baca)
Comforta (ini lengkap)
Cinnamon Cake (aku tak pakai, so taktau lengkap ke tak)





15 ulasan:

Chuu Muqhlis berkata...

bang., ade tuto install font kt 3310 x? kehkeh =P

naim berkata...

terbaik.. update dekat apesal. mesti pageview meingkat.. :)

missha berkata...

aku nk untuk 3310, hoho..tak guna samsung bagai nih

kay_are berkata...

aku tak guna samsung.. tak mampu.. so aku skip komen..

aferid lunsin berkata...

Saya nk tau mcm mna nk delete touchwiz 3.0 dlam corby 2 ne..sya nk version asal..bleh tk ajar.

Tanpa Nama berkata...

kalau nak ade nalik modems nk buat cm ane???sye buat xade modems...

fArhA'98 berkata...

xretilh..mle-2 pon dh blurrr...

fArhA'98 berkata...

xretilh..mle-2 dh blurr..

Tanpa Nama berkata...

ok step ke 3 sy xdapat. x appear MODEM, tapi appear other device. sama ada usb sy rosak atau lain2. hmm ada cara nak selesaikan problem sy x?

Tanpa Nama berkata...

stuck kat step 3. xde appear pun "modems"..how?why?tolong..

Aisyah Ruslan berkata...

knape sy puya kluar ayt warning : unexpected has occured during tranfer ???

Izzah' berkata...

step ke tige. Ade modems, tapi takde file yg seterusnye tu... Help me. Inbox me at fb, izzahzakaria82@yahoo.com

Aisyah Ruslan berkata...

nape dia tulis unexpected has occured during transfer ??? tlg saya !

Nurul Syafieka Yusman berkata...

kenapa dia keluar " erro: the communication link is lost. " ????

Shahidan Aziz berkata...

nk tnye nie..TK File Explorer 2.4 tu kan b0leh bace pr0gram ape?? dia guna pr0gra apa untuk bukak benda 2..?pleaze Reply..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...