Halaman

apesal

Followers

Selasa, 28 Ogos 2012

Mane hilangnya kegemuruhan aku?



Dah tak sampai berape hari je lagi aku akan mula bergelar student degree kat uni. Apekah perasaan yang akan timbul agaknye? Sebab sekarang still tak rase ape ape lagi, mungkin la sebab dah terlalu biasa dengan satu satu situasi tu sampai tak terasa ape pun. Dah lali dah.

Contohnya exam. Aku still ingat lagi, time UPSR. Berdebar ya amat. Masuk dewan langkah kaki kanan, siap selawat n ape doa tah lagi aku bace. Gabra still ade walaupun cuma UPSR je pun. Aku kan ade darah gemuruh, so bile aku nerves, batuk sume keluar, rase nak termuntah, air liur pun rase semacam, tekak kembang je rase. Perkara ni berlanjutan sampai la sekarang.

Masa PMR, lagi dahsyat. Maklum la sekolah integrasi, budaknya ala ala sekolah agama sikit. Bukan kate aku ye, pelajar lain. Aku biase biase je, nak kate baik tak pun, nak kate jahat, ade la sikit agaknye. OK, dah kelaut. -_- Sambung balik. Masa PMR dulu persiapan aku gempak. Yassin kan pensel, pemadam, pengorek, pembaris, kalkulator pon? lagi meja dan kerusi exam, baca yassin dalam dewan exam la maksudnya, air yassin berbotol botol buat, berkali kali bace. Sume tu sebab takut punya pasal, takut tak berjaya. -_- Tak iklas la tu. Time PMR pun aku still rase debarannya.

Berserah je pada tuhan, dengan persiapan yang aku rase boleh kira insyaAllah sempurna macam ni, memang berkat la exam aku mase tu. alhamdulillah, result baik :)

Time SPM, dah bape banyak kali aku exam dari kecik sampai besar, trial tah berapa kali, aku dah jadi lali dengan perasaan cuak nak exam. Ni lalai namanye, tambahan pulak, result aku falling down je manjang time upper form. Meniru time SPM rilek jer. Tak berjaya gak :D Banyak faktor kenapa result jatuh, malas pulak nak citer, tapi cukup la aku simpulkan, aku masuk dewan exam ala ala kadar je time ni.. Result pun ala kadar jugak la. :P

Perkara sama berlanjutan kat matrik, mase daftar dah rase terpakse. Memang tak pergi jauh la jawabnya. Pointer naik turun jep. Exam pun, bukan tak cuba, dah cuba yang terbaik, study bagai, tapi maybe lah still tak cukup. Study last minute, ape pun tak masuk sangat. Persediaan time ni ala kadar jugak. Padan muka pointer low. :D Lalai lebih.


Nak masuk uni ni pun aku still tak rase ape lagi ni. Mintak mintak la dekat uni ni nanti segalanya baik baik aje. Aku rase kadang kadang ade baiknye jugak rase gemuruh, jadi kita akan buat practice lebih, persediaan lebih untuk hadapai benda yang kita takutkan tu. :)

p/s: aku taknak la rase gemuruh + berdebar sangat time akad nikah nanti, malu woo. Kot termuntah depan wali time nak salam tu, -__-

17 ulasan:

Liyaa Mf berkata...

Bila baca cite kau ni, aku rasa gemuruh tu mmg bagus. Sbb tak gemuruh, kita lalai kan? Tp aku salu je gemuruh, still tak insaf2 gak. Preparation tetap ala kadar & last minit. Sbb gemuruh tu pun dtgnya last minit sgt. Haha! :P

Esok aku je interview SPA ni. Aku cuak sebenarnya ni. Tp leh rileks2 blogging drpd pagi td. Padahal niat di hati nak google2 isu2 semasa utk preparation esok. Terbaek kannn? -__-

Aku tak suka gemuruh. Sbb gemuruh itu pressure. Dan pressure itu serabut. Tak insaf lagi -__-

missha berkata...

aku gemuruh tapi buat2 kool kot.haha.. entahlah.. tapi betul la wei, bila kita dah biasa, even risau or cuak macam mana pun nak exam, last minute baru dating ngan buku.. apakah..err.

Chuu Muqhlis berkata...

hai liyaa., jmpe kt sini lak kehkeh.

btw aku pon prefer rilek2 je dr rasa neves bagai, at east kite boleh fikir dgn tenang utk buat keputusan. eh!

Asyiqin Haulisah berkata...

kau sama dgn aku. InshaAllah bulan 9 ni daftar. kau matrik mana?

naim berkata...

berzikir abi, semoga allah memberi ketenangan jasmani dan rohani. Insya Allah

http://pemudattbc.blogspot.com/2012/08/syaitan-mengecil-seperti-lalat.html

wafiy suzly berkata...

kak liyaa, tol jugak tu. gemuruh menyerabutkan otak. tapi kalau nak tenang sangat pon takbley gak. aduu. btw, goodluck interview kak!

wafiy suzly berkata...

missha, kau genius takpe :P

wafiy suzly berkata...

tol lah tu chuu, tapi apakan daya, takde keyakinan diri yang tinggi, hohoh

wafiy suzly berkata...

haulisah, dari matrik johor. ;)

wafiy suzly berkata...

insyaAllah, time kasih naim :)

Chuu Muqhlis berkata...

xpe lah., as long buat yg terbaik., btw gudluck n selamat smbung stdy =P

Liyaa Mf berkata...

Tenang sgt mmg tak mungkin. Hehe. Tekiyu Wafiy! Aku tgh gemuruh gila ni sampai nak tidur rasa cuak tp taktau apa lagi nak prepare :P

Sengal Chuu. Leh lak bertegur sapa ngan aku kat sini. Ahaha! Hai Chuu :D

wafiy suzly berkata...

time kasih chuu :)

wafiy suzly berkata...

amiki kata2 chuu tu kak liyaa, as long buat yang terbaik, insyaAllah.. :)

Chuu Muqhlis berkata...

ekeke., tp sometime mmg bgus pun perangai ko liyaa., sebab dr situ kite akn buat bsungguh2., tak mcm aku asal boleh je hahaa. err hai jugak XD

kay_are berkata...

aku paling nervous time interview je.. time exam, nervous tak lebih kepada takut.. ko cite upsr, pmr, spm, matrik, u tibe2 ke kawin? jauh lari tajuk tu..

Edy Fee berkata...

adik edy pon upsr.all the best buat diorang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...